divendres, 31 de maig del 2013

I Vetllada de cuina Solidària

Font. El bloc de Sant Tomàs

Ahir a 2/4 de 9h de la nit va tenir lloc la primera edició de la Vetllada de cuina Solidària, una iniciativa de 20 cuiners solidaris de la comarca que va comptar amb el suport de cuiners i estudiants l’Escola d’Hostaleria d’Osona i amb el patrocini de moltes cases comercials, amb l’objectiu d’aconseguir diners per la construcció d’un nou CDIAP Tris Tras de l’Associació Sant Tomàs.
Vegeu notícia completa a: http://elblocdesanttomas.blogspot.com.es/search?updated-max=2013-06-07T10:06:00%2B02:00&max-results=7

dijous, 30 de maig del 2013

Tac Osona executa les obres de neteja i restauració del Riu Gurri que s'inaugurarà el dissabte 1 de juny

 
El Consorci del Ter inaugura la Ruta del Gurri el proper dissabte 1 de juny a les 10h del matí. Tot seguit hi haurà una caminada pel nou tram de camí que connecta Vic i Roda de Ter – punt on enllaça amb la Ruta del Ter-, passant per Gurb i les Masies de Roda. El punt de trobada serà el Molí d’en Llobet (Vic)

Durant sis mesos, Tac Osona ha estat treballant en la millora del tram. Ha refet marges, sanejat l'espai i hi ha plantat arbres i arbustos de ribera autòctons. També ha obert camins per obrir el recorregut, ha instal·lat senyaització i baranes. El resultat obtingut és un espai òptim per gaudir de la natura.
 
Font: El Bloc de Sant Tomàs

dimecres, 29 de maig del 2013

La Tavella col·labora en la jornada tècnica dels productes locals i estratègies de comercialització de Centelles

 
La Tavella col·labora en la jornada tècnica dels productes locals i estratègies de comercialització que tindrà lloc el proper dilluns 3 de juny a Centelles de 2/4 de 10 a les 14h a la Sala de Vidre, Casal Francesc Macià. c/ Anselm Clavé, 9

Aquest any des del Consell Comarcal d'Osona enceten una nova línia d'activitat de suport als productors i elaboradors de productes de la terra de la comarca. Es tracta d'un cicle de jornades anomenades " Els dilluns per la terra" i on abordaran des d'un punt de vista eminentment pràctic, temes i qüestions de l’interès dels productors:
  • conèixer experiències de venda de proximitat, i veure la seva aplicació en el marc de la nova normativa reguladora de la Generalitat.
  • aprendre les claus de la venda on line
  • conèixer els processos d'innovació en creació de nous productes i nous formats
  • conèixer els requisits i passos a seguir per a l'exportació al mercat comunitari.

dimecres, 22 de maig del 2013

Benestar Social i Família i la Taula del Tercer Sector impulsen la campanya per marcar la casella de fins d'interès social en la declaració de la renda

La consellera Neus Munté destaca que “de vegades la solidaritat és un gest tan senzill com marcar una creueta”
Neus Munté ha reiterat el compromís de treballar perquè l’Estat compleixi amb les sentències judicials i atorgui a Catalunya la gestió de les subvencions amb càrrec a l’assignació de l’IRPF
 
El Departament de Benestar Social i Família i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya han impulsat conjuntament un any més la campanya per incentivar els i les contribuents de Catalunya a marcar la casella “altres fins d’interès social” en la seva declaració de la renda. La iniciativa, que porta el lema “El millor de la declaració de renda”, l’han presentada aquest matí la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras; i el president d’ECOM, Antonio Guillén.
La campanya recorda el dret de la ciutadania a decidir sobre la destinació d’una part dels seus impostos i en aquest sentit, la consellera Munté ha fet una crida a la ciutadania a ser “més solidaris que mai ja que ara les situacions de dificultat que estem vivint així ho requereixen”. Neus Munté ha afirmat que “la solidaritat és un valor molt nostre, com demostra també el fet que a Catalunya la recaptació d’aquest 0,7% sigui la més elevada de l’Estat” i ha volgut insistir que “de vegades la solidaritat és un gest tan senzill com marcar una creueta”.
Catalunya és la comunitat on hi ha un major percentatge de declarants que marca la casella de finalitats socials. De fet, un 25% del total de la recaptació estatal del 0,7% de l'IRPF per a fins socials procedeix de Catalunya.
La consellera ha destacat l’esforç i la gran tasca que porten a terme les entitats socials i ha insistit en la necessitat de “marcar la creu en la casella dels fins d’interès social com un acte de coresponsabilitat i un exercici de solidaritat amb les persones més vulnerables”. “Molts dels programes que realitzen les entitats socials són possibles gràcies als diners que els contribuents hi destinen amb les seves creuetes, una demostració clara de que un petit gest pot tenir grans resultats”, ha dit Munté.
La consellera Munté ha volgut destacar també que “marcar la casella de fins socials no és incompatible amb marcar la casella destinada a l’església”.
“Ara més que mai hem de ser solidaris amb qui més ho necessita i utilitzar totes les eines que hi ha al nostre abast per garantir la cohesió social, i aquesta campanya és una d’elles”, ha conclòs la consellera.
La consellera també ha volgut aprofitar l’acte de presentació de la campanya per reiterar la voluntat del Govern de la Generalitat de seguir treballant per tal que l’Estat compleixi amb les sentències judicials i atorgui a Catalunya la gestió de les subvencions amb càrrec a l’assignació de l’IRPF. “El Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem ens han donat la raó en reiterades sentències i constaten que tant les bases com la convocatòria de subvencions per a la realització de programes de cooperació i voluntariat socials amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF vulneren les competències autonòmiques de gestió de subvencions i deixen clar que és la Generalitat a la que li correspon, en el marc de les seves competències exclusives, la tramitació, resolució i pagament d’aquestes ajudes. Tenim la força jurídica i la força de la raó que ens dóna la suma de voluntats dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Continuarem amb aquestes reivindicacions, és la nostra obligació com a Govern”, ha dit Munté.
Per acabar, Neus Munté, Àngels Guiteras i Antonio Guillén han demanat la complicitat de mitjans de comunicació i de la ciutadania en general per “fer arribar a tots els ciutadans i ciutadanes la importància de marcar aquesta casella. Un 60% dels catalans ja ho fa, fem arribar aquest missatge al 40% restant”.
 
Font: Web del Departament de Benestar i Familia

Entrada en funcionament del canal electrònic per a la Targeta acreditativa de la discapacitat

El 6 de maig es va posar en funcionament el formulari electrònic per sol·licitar la Targeta acreditativa de la discapacitat. Amb aquest nou sistema de tramitació, la ciutadania pot relacionar-se amb l'administració sense necessitat de desplaçar-se a les dependències departamentals ja que pot iniciar i fer el seguiment de l'expedient per mitjans electrònics.
Aquest projecte forma part del pla d'actuació departamental per donar compliment a l'Acord de Govern de 12 de juny de 2012, pel qual es fixa el 31 de desembre de 2014 com a termini màxim per possibilitar l'inici de tots els procediments administratius per mitjans electrònics.
Podeu trobar tota la informació sobre la tramitació electrònica de la Targeta de discapacitat a l'Oficina Virtual de Tràmits (OVT).

Avantatges vinculats a la Targeta acreditativa de la discapacitat.
 

dilluns, 20 de maig del 2013

La Fageda reuneix més de 300 persones a l’Arts Santa Mònica


En un mateix dia, l’Arts Santa Mònica de Barcelona celebra 3 actes diferents que tenen La Fageda com a protagonista. Més de 300 persones assisteixen a la presentació de dos llibres sobre la cooperativa, editats per Comanegra i a una exposició d’obres d’art dels seus treballadors, oberta del 14 al 19 de maig.
 
Santa Pau, 20 de maig de 2013. Des del 14 de maig i fins aquest diumenge, l’Arts Santa Mònica, un espai artístic i cultural emblemàtic de Barcelona, ha exposat 35 obres d’art de treballadors de La Fageda: Joan Vila, Àngel Campaña, Quim Castanyer i Joan Pujiula. A banda d’amics i familiars dels artistes, també van acudir a la inauguració en Jordi Pujol, el conseller Ferran Mascarell, el filòsof Arnau Puig o el professor José A. Segarra, essent Cristóbal Colón, president de La Fageda, i Joan Sala, director de l’editorial Comanegra, els amfitrions de l’acte.
 
Més de 300 persones van poder gaudir d’un acte memorable i al mateix temps entranyable, on Carme Jordà, directora assistencial de La Fageda, parlant d’un dels pintors que pateix una malaltia mental, manifestava: “Ell ha pintat al·lucinacions, boques, ulls, emprenyades... i sobre el paper han quedat les pors, les amenaces i els dimonis; ell ha quedat més lliure per respirar. I ha pintat amb un estil molt propi, però canviant...”.
 
A les 6 de la tarda, dues hores abans de l’exposició, es va presentar el llibre “El tresor de La Fageda” de l’editorial Comanegra, adreçat la mainada. Durant tres quarts d’hora, en Jordi Salvador, artista teatral i treballador de la cooperativa, va explicar aquest conte a un centenar d’infants, molts provinents del Casal del Raval de Barcelona, que es van sorprendre i riure de valent.
 
Tot seguit es presentava el llibre “Historia de una locura empresarial social y rentable” de Dolors González, editat com l’anterior per Comanegra. Aquest segon llibre explica la història de La Fageda a un públic adult, atenent de manera especial als secrets del seu èxit.
 
La Fageda va néixer a Olot fa 30 anys amb el propòsit d’oferir una feina de qualitat a les persones de la comarca de la Garrotxa que pateixen una malaltia mental greu o discapacitat intel·lectual. Actualment hi treballen prop de 300 persones. La Fageda forma part de Sinergrup que aplega vuit empreses socials i del Grup Clade, de cooperatives catalanes.
 
Més informació:
www.fageda.com  Informació facil·litada per: Comunicació de La Fageda.




 

Els nous llibres de La Fageda

                                           
 

El passat dimarts, 14 de maig, es va celebrar la jornada "Arts, lletres… Iogurts!" dedicat a la cooperativa La Fageda a l'Arts Santa Mònica. Durant l'acte es van presentar els llibres "El tresor de La Fageda" i "Historia de una locura empresarial social y rentable: La Fageda", que pretenen acostar una mica més a tots els públics aquest projecte.
 El primer dirigit als infants, emfatitzant els valors sobre els que es basteix aquesta cooperativa, i el segon dirigit a un públic adult i amb vocació d’internacionalitzar-ne l’experiència, i que ens explica la història de La Fageda atenent de manera especial als secrets del seu èxit.
HISTORIA DE UNA LOCURA EMPRESARIAL SOCIAL Y RENTABLE (Comanegra, 2013)
Una cooperativa. 280 treballadors, 160 dels quals amb discapacitat o malaltia mental. Vaques premiades per la seva qualitat. El millor iogurt de granja. Melmelades i gelats extraordinaris. I tot això amb rendibilitats que permeten créixer dia a dia. Com s’aconsegueix? Quines són les claus de l’èxit de la cooperativa La Fageda? Per què és un cas d’estudi en universitats de prestigi com Harvard? Aquest llibre ens permet conèixer la història de La Fageda i entendre com ha estat possible assolir l’èxit a nivell tant empresarial com social.
 
EL TRESOR DE LA FAGEDA (Comanegra, 2013)
Un àlbum il·lustrat dirigit al públic infantil i basat en l’experiència de la cooperativa La Fageda. Amb textos de Pep Molist i il∙lustracions de Clàudia de Puig, els més petits podran descobrir un món fantàstic, però real, basat en valors com la tolerància i el respecte. Vaques que escolten música, metges que curen iogurts, un bosc fantàstic i una pila de personatges entranyables que acompanyaran el lector a cada pàgina fins a descobrir el veritable tresor que amaga La Fageda.

 
Font: El Butlletí de La Fageda


divendres, 17 de maig del 2013

Trobada del grup de treball d’habitatge a Cardedeu


 
 
El passat 16 de maig es va reunir el grup d’habitatge de sinergrup a la finca La Pineda, que té la Fundació Viver de Bell-lloc, a Cardedeu. Va començar amb la presentació de l’entitat amb el suport d’un vídeo produït amb motiu dels 30 anys del Viver de Bell-lloc: http://www.vivelloc.cat/default.asp?id_cat=11

Es van exposar tres bones pràctiques per part de la Fundació Ginac i La Fageda. A continuació, cada representant de cada entitat, va exposar les activitats que ofereixen i que estan obertes al públic en general, per tal de tenir un recull de recursos, com a possibles sortides amb els diferents grups d’usuaris. L’exercici es va valorar com a molt enriquidor per totes les parts i una bona manera de promocionar les diferents activitats.

En acabar, i aprofitant una estona que no plovía, es va fer una visita al “Parc d’activitats agroecològiques”, a la finca de La Tavella, i una simulació de visita i recorregut pel bosquet. Les visites es poden fins i tot personalitzar amb uns objectius concrets (ex: foment hàbits alimentació saludables...). més info a: www.latavella.cat

Es planteja la propera reunió el mes d’octubre.

Dincat posa en marxa una campanya de comunicació per denunciar la greu situació que atravessa el sector

El passat 16 de maig, Dincat va convocar una roda de premsa, com a tret de sortida a una campanya per tal de fer arribar a la societat, a través dels mitjans de comunicació, les dificultats amb les que es troben les entitats, per poder desenvolupar la seva tasca amb el col·lectiu de persones amb discapacitat.

 


dijous, 16 de maig del 2013

Artur Mas fa entrega de la Creu de Sant Jordi a Sant Tomàs

Aquest vespre, Toni Ramírez, president de l’Associació Sant Tomàs, ha recollit la Creu de Sant Jordi de mans del president Artur Mas al Palau de la Generalitat de Catalunya.
“Ha estat un moment molt intens i especial, em sento molt orgullós de la nostra entitat, una entitat de tots, moltes gràcies a tothom”. Així és com ha definit Toni Ramírez, el moment de l’entrega del guardó, un moment que de ben segur quedarà marcat en la història de l’entitat.
 
 
Una història, la de Sant Tomàs, creada gràcies a la implicació col·lectiva de la comarca, que es podria resumir en quatre pilars fonamentals que han fet possible que l’entitat hagi esdevingut el referent que és ara, després de 45 anys. Tots quatre han estat representats aquesta nit en l’acte; les famílies, representades pel president actual Toni Ramírez, i els presidents anteriors: l’Àngel Andreu, Màrius Cassany i Pilar de Ferrer i també pel vicepresident actual, Cèsar López.
El segon pilar amb què ha comptat l’entitat i que també han pogut acompanyar l’acte són els professionals, representats pel director general actual, Ricard Aceves, i l’exgerent , la Maria Dolors Mariné.
El tercer pilar és la societat civil, representada per Feliu Puigbò, actual secretari de l’entitat i Pere Massaguer el tresorer.
Finalment, el quart pilar a qui l’entitat vol agrair el seu compromís al llarg dels 45 anys d’història, és als ens públics com els ajuntaments i el Consell Comarcal d’Osona. En l’acte hi ha pogut assistir Joan Roca i Anna Seijas, president i gerent respectivament del Consell Comarcal i l’alcalde de Vic, Josep Mª Vila d’Abadal i Toni Serrat, 3r tinent alcalde i regidor.
L’entrega de guardons ha començat a 2/4 de vuit del vespre, un total de 25 personalitats i 15 entitats han rebut un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya. L’acte s’ha obert amb un parlament del Conseller de Cultura, Ferran Mascarell. A continuació, el secretari de Govern, Jordi Baiget, ha fet la lectura del decret de concessió de les Creus de Sant Jordi i el president ha entregat tots els guardons a les diferents personalitats i entitats. Tot seguit ha intervingut Daniel Giralt-Miracle, que ha pronunciat unes paraules en nom de tots els distingits, i el president de la Generalitat. A continuació el Cor Vivaldi - Petits Cantors de Catalunya, guardonats enguany, han cantat una peça del compositor Gustav Holst i l’himne nacional de Catalunya. L’acte ha acabat amb una fotografia de família.
 
El passat mes de setembre l’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona varen aprovar per ple sol·licitar la Creu de Sant Jordi 2013 per a l’Associació Sant Tomàs. La candidatura va comptar amb 38 cartes de suport d’empreses i institucions de la comarca i 2218 signatures de persones i entitats de la comarca d’Osona.
Agrair una vegada més aquest suport dels osonencs i osonenques. Si aquesta nit l’entitat ha pogut recollir el premi, és perquè forma part del patrimoni social i sentimental d’Osona. Perquè al llarg de la seva història la societat i l’entitat han compartit interessos, valors socials, s’han implicat a través de la participació activa, sempre en defensa de la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.
La Creu de Sant Jordi és un reconeixement a les nombroses persones, institucions i empreses que han contribuït i contribueixen a fer possible que molts somnis i utopies, personals i col·lectives, esdevinguin una realitat.
Us donem les gràcies pel vostre suport.
 
L’Associació Sant Tomàs ha penjat fotografies a picasa:
El Gabinet de premsa de la Generalitat de Catalunya facilita fotografies de l’acte a:
 
Podeu consultar altres premis que ens han concedit:
 
Font: Comunicació de Sant Tomàs

dilluns, 13 de maig del 2013

Serveis comunitaris i en xarxa per a infants i adolescents amb alteracions de la conducta


El passat 4 d’abril de 2013, va tenir lloc a Barcelona, un WORKSHOP, amb el títol « Serveis comunitaris i en xarxa per a infants i adolescents amb alteracions de la conducta » a càrrec del professor Eric Emerson. L’acte va estar organitzat per Ampans, Althaia i la Universitat Internacional de Catalunya, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
 
« L’objectiu de la jornada va ser conèixer quines alteracions de conducta i emocionals afecten amb més freqüència i quines són les claus de la prevenció primària i secundària per tal de disminuir l’impacte d’aquestes.
 
Eric Emerson va posar èmfasi en els fonaments que cal treballar a nivell familiar i des de la societat en general.
 
El seu treball es basa en conèixer els factors de risc (salut mental dels pares, nivell econòmic…) per tal de prevenir les dificultats específiques d’aquest col·lectiu (hiperactivitat, problemes de relació…) i disminuir així les alteracions de conducta que depenen de causes externes.
 
Segons E. Emerson hi ha uns factors que no podrem canviar, com el sexe de l’infant o el síndrome que pateixen, però sí que podrem variar d’altres com la conducta i que per tant s’ha de fer una clara incidència en el treball familiar (suport a pares) i educatiu.
 
Un workshop que va donar peu a reflexions entorn la intervenció que es realitza actualment, i que ha d’anar més destinada a la prevenció que no a la intervenció sobre la mateixa persona.
 
A Catalunya hi ha 31.000 nens/es i joves entre 5 i 19 anys que tenen discapacitat intel·lectual o funcionament límit.
 
Imma Carbonell. Psicòloga. Fundació Viver de Bell-lloc.”

 
Eric Emerson és un investigador actiu en el camp de la discapacitat intel·lectual. Ha estat professor en les Universitats de Manchester, Sydney, Kent a Canterbury i en organitzacions d’atenció a la salut i discapacitat al Regne Unit i al Canadà.
 
Els seus camps de recerca actual inclouen la comprensió de les bases socials, culturals i econòmiques de les desigualtats de salut i socials amb les que s’enfronten els infants amb discapacitat, les seves famílies i els adults amb discapacitat intel·lectual, i polítiques i pràctica en relació a aquesta població.

Algunes de les seves darreres publicacions són:

Canvis en la composició familiar i estatus marital en famílies amb un jove amb retard cognitiu (2010).
Discapacitat intel·lectual i física, mobilitat social, inclusió social i salut (2009).
L’eficàcia de la rehabilitació basada en la comunitat per a nens amb i/o un risc significatiu de discapacitat intel·lectual en països de baixos i mitjans ingressos (2009).
La identificació de nens amb i/o un risc significatiu de discapacitat intel·lectual en països de baixos i mitjans ingressos (2009).
Sobrepès i obesitat en nens entre 3 i 5 anys amb i sense retard del desenvolupament (2009).
El benestar i aspiracions d’adolescents i joves australians amb una condició de salut, discapacitat o minusvalia a llarg termini (2008).
La salut mental dels nens britànics amb i sense discapacitats de l’aprenentatge (2007).

 

dilluns, 6 de maig del 2013

Acte de Commemoració del 30è aniversari de Viver de Bell-lloc

 
El passat divendres a les 19 hores el Centre Cultural de Cardedeu va acollir l’acte de commemoració del 30è aniversari de l’entitat Viver de Bell-lloc, i que presidir l’Hnble. Sr Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació.
“Viver de Bell-lloc: present i futur” va ser el nom de l’acte, al qual també hi van assistir la Il-lma. Sra. Calamanda Vila, alcaldessa de Cardedeu, la Sra. Lluïsa Oller, presidenta de Viver de Bell-lloc, el Sr. José Orive, president del Consell Comarcal, el Sr. Cristóbal Colón, president de La Fageda i diferents alcaldes de la comarca, entre d’altres. L’acte va estar conduït pel periodista i comunicador vallesenc Marc Redorta.
Durant la commemoració es van repassar breument la trajectòria de l’entitat i es van exposar els nous projectes que inicia Viver de Bell-lloc i que persegueixen garantir la integració social i laboral dels col·lectius en risc d'exclusió.

També es va aprofitar per rendir un homenatge  sorpresa a Manuel Palou i Serra que ha dirigit durant 23 anys i que ara es jubila. "Venia preparat per celebrar 30 anys però no per aquest homenatge particular, que em deixa una mica descol·locat", va reconèixer.  "Ha passat molt de pressa però ha valgut la pena. Tots hem crescut molt i hem après molt però és molt més el que he rebut que el que he aportat jo".  [el9nou, 6 de maig de 2013]



En acabar, es convidar als assistents a un petit refrigeri.
L’acte va reunir a més 300 persones entre treballadors de Viver de Bell-lloc, familiars i amics, així com representants del teixit social, econòmic i polític de la comarca.
Viver de Bell-lloc és un grup d’entitats sense afany de lucre que promou la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn mental sever de la comarca del Vallès Oriental, mitjançant la realització de projectes empresarials eficients en els sectors agroecològic i ambiental, així com projectes formatius i de foment de la vida independent. Actualment dóna feina a 110 treballadors, 77 dels quals presentat discapacitat.