dijous, 21 d’octubre del 2010

L'Associació Sant Tomàs reconeguda com a entitat integradora als Premis CECOT


Terrassa, divendres 15 d’octubre de 2010 – L’Associació Sant Tomàs - Parmo va rebre el Reconeixement al Progrés Empresarial CECOT 2010 en la categoria d’entitat integradora en el marc de la 16a Nit de l’Empresari.

Sant Tomàs va rebre de mans del Molt Honorable Sr. José Montilla, president de la Generalitat el Premi Fundació Institut Industrial i Comercial a l’entitat integradora. El guardó, que es concedia per primer cop, té com a objectiu reconèixer el foment de la tasca d’inserció laboral de col·lectius amb especials dificultats. Juntament amb Sant Tomàs van rebre el reconeixement CECOT 11 empreses o entitats catalanes més, que al llarg de l’últim any s’han distingit per la seva contribució al desenvolupament del teixit empresarial i social català.

Les 11 empreses o entitats també reconegudes són: LÉKUÉ com a empresa més internacional, BYE BYE PELOS com a comerç i servei més dinàmic; CONSTURCCIONS BALDÓ, SA a la formació i gestió de talent; OPTIMA RENOVABLES, SL com a empresa 2.0; HIDROTEC SANEJAMENT, SL com a la millor jove iniciativa empresarial; L’AJUNTAMENT DE SANT CUGAT DEL VALLÈS com a millors pràctiques de l’administració pública; Sr. CÉSAR ALIERTA, president executiu de Telefònica com a personalitat; COMERTIA com a Associació; QUINTA DE SALUT L’ALIANÇA, MPS com a empresa centenària; EXCLUSIVAS EGARA, SA com a 12è Premi a la creació de valor social - Unnim, i COPCISA, SA com a 11è Premi Egarsat a l’actuació en prevenció de riscos laborals.

Els premis es van entregar durant la 16a Nit de l’Empresari que aquest any va rebre el nom de La Nit.Cat - Nous Paradigmes en motiu de l’especial context econòmic actual, caracteritzat pel canvi. L’acte, presentat pel periodista Xavi Coral, es va organitzar per recalcar la importància del fet que les empreses i les entitats desenvolupin les màximes capacitats per competir a nivell global i que per això, és essencial aprendre a treballar en col·laboració amb tercers i fer xarxa, en un món on les tecnologies de la informació, i en general tot el desenvolupament 2.0, jugaran un paper cabdal.

Les empreses o entitats guardonades van ser seleccionades el 23 de setembre per un jurat format per 25 representants d’entitats públiques i privades vinculades amb la temàtica de cada reconeixement. Aquesta era la primera edició que incorporava un reconeixement a les entitats integradores.

l’Associació Sant Tomàs ho ha estat pel seu compromís social i les iniciatives d’inserció laboral de col·lectius que pateixen discriminacions i/o desigualtats en el seu accés al mercat laboral, promogudes per l’entitat. Així és com l’organització definia Sant Tomàs: “Entitat emblemàtica de la comarca d’Osona, que des dels seus inicis, fa més de 40 anys, ha realitzat una tasca continuada en favor de les persones amb discapacitat intel·lectual. Tant si considerem la xifres (més de 1100 persones ateses, més de 2000 socis, més de 500 treballadors dels quals 192 són persones amb discapacitat, més de 80 persones amb discapacitat intel·lectual integrades treballant en empreses de la comarca i 13 milions de pressupost) com el model de gestió i atenció a la persona arribem a una conclusió: el model Sant Tomàs és un model d’excel·lència.”

L'Associació Sant Tomàs inagura el nou centre ocupacional de Calldetenes


Aproximadament 400 persones assisteixen a l’acte

Calldetenes, dissabte 16 d’octubre de 2010 - La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, acompanyada del 1r tinent alcalde de Calldetenes, Jaume Parramon, el president del Consell Comarcal d’Osona, Miquel Arisa, el delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega, el director dels Serveis Territorials d’Acció Social i Ciutadania a Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray i el director general de la Fundació ONCE, Luís Crespo, van assistir dissabte a la inauguració i jornada de portes obertes del centre ocupacional de l’Associació Sant Tomàs.

A 2/4 de 12h del matí, Carme Capdevila, acompanyada per 3 usuaris del Centre Ocupacional, va inaugurar les instal·lacions amb la tallada de cinta. Tot seguit, tota la comitiva va iniciar el recorregut on usuaris/ies i educadores del Centre Ocupacional van explicar en primera persona les activitats que es realitzen al centre.

El recorregut va finalitzar al menjador on, habilitat com a sala d’actes, va tenir lloc els parlaments. Toni Ramírez va ser el responsable d’encetar-los i, qui a més d’agrair l’assistència, va destacar les dificultats que han passat els usuaris del Centre Ocupacional des del 2006, any en què van començar les obres i que a causa de problemes financers es van haver de parar.

Seguidament, Luís Crespo, Director General de la Fundació ONCE, qui també ha col·laborat amb el finançament de l’obra, va insistir en la importància de l’existència d’entitats inclusives com l’Associació Sant Tomàs a la societat espanyola, una societat amb quatre milions de persones amb discapacitat. A continuació, Arisa, va destacar la tasca que l’Associació Sant Tomàs desenvolupa dins la comarca d’Osona i la importància de l’existència d’aquesta. Parramon, en representació de l’alcalde de Calldetenes Jaume Mas, també va exposar el seu entusiasme en disposar d’unes instal·lacions tant millorades en el seu municipi.

Finalment, la consellera Carme Capdevila va transmetre la seva satisfacció cada cop que acudeix als actes que organitza l’Associació Sant Tomàs i comprova que a tots, hi ha una gran participació i implicació per part de les famílies. Una implicació i compromís dels pares i mares que juntament amb l’esforç de la junta i els professionals fan que Sant Tomàs sigui una entitat forta.

Per tancar l’acte, a l’exterior de l’edifici hi havia un aperitiu per a tothom realitzat pel servei de Cuina de Sant Tomàs. L’actuació de la Colla gegantera de Roda de Ter i la música dixie del grup “RiverTer dixieland” van amenitzar la festa.


Característiques tècniques:

El centre ha estat reformat i ha ampliat el seu nombre de places, que ha passat de 80 a 125.

El nou espai, de 2.370 m2, 942m2 de reforma i 1.428m2 d’ampliació, compta amb 4 sales de reunions per atenció a les famílies, 2 banys adaptats, 2 lavabos amb vestidor, una sala de treball de sistemes augmentatius de comunicació, una sala de rehabilitació funcional (fisioteràpia), una sala per la pràctica psicomotriu, una

sala polivalent, una aula d’informàtica, un espai destinat a l’ocupació terapèutica, un menjador amb office, 4 aules d’habilitats manipulatives i d’aspectes d’ajustament personal i 3 despatxos pels professionals a més
d’una millora dels seu entorn i els accessos.

Les obres de reforma i ampliació, que han tingut un cost de 1,9 milions d’€, han estat finançades amb les aportacions del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Fundación ONCE, ajudes de les obres socials de les caixes d’estalvis, ajudes privades i els propis recursos de l’Associació.

El centre ocupacional constitueix una alternativa a la inserció laboral de persones adultes amb discapacitat intel·lectual de la comarca d’Osona. El seu objectiu és capacitar els usuaris i usuàries perquè aconsegueixin la màxima integració social a través de l'ocupació activa.

Sant Tomàs afegeix així als centres dels que disposa en altres emplaçaments de la comarca unes noves i àmplies instal·lacions, equipades amb les últimes tecnologies i ben comunicades que repercutiran directament en la millora de l’atenció a les persones amb discapacitat usuàries de l’Associació.

dimecres, 6 d’octubre del 2010

Nou servei de neteja viària a Vilafranca


Acte de presentació del nou servei de neteja viària a Vilafranca del Penedès


La Fundació desenvoluparà la neteja dels carrers els propers 6 anys

Avui ha tingut lloc l’acte de presentació del nou servei de neteja viària de Vilafranca del Penedès després que Mas Albornà en guanyés el concurs públic per a realitzar el servei els propers tres anys (ampliable fins a sis). Des d’aquest 1 d’octubre, la Fundació penedesenca gestiona el servei a Vilafranca, el qual compta amb una plantilla de 36 operaris, 7 escombradores (4 de nova adquisició), 5 nous vehicles elèctrics, 2 furgonetes de suport, 4 noves aspiradores elèctriques i un nou camió per aiguabatre.

A més, com a novetat, s’estrena un innovador sistema de geoposicionament, el qual permet millorar l’eficiència de la feina ja que en tot moment es pot realitzar el seguiment on-line gràcies a dispositius GPS, tota una aposta per les noves tecnologies com a eina de millora. El nou servei es caracteritza per ser sostenible i de proximitat al ciutadà, que no sigui intrusiu i que respecti tant al medi ambient com a la ciutadania a més de garantir la màxima professionalitat i qualitat.

Aquest és el projecte més ambiciós que hagi desenvolupat mai l’àrea de neteja viària de Mas Albornà. Es tracta, doncs, del resultat d’anys de bona feina a més de la meitat de municipis de la comarca i estar consolidada com a empresa referent al territori en matèria de neteja de carrers.´

Podeu veure més fotogtafies de l’acte al nostre espai de Flickr
Més informació del servei de neteja
Vídeo de neteja viària al nostre canal de Youtube

Departament de comunicació i projectes
FUNDACIO MAS ALBORNÀ

dilluns, 4 d’octubre del 2010

La Generalitat presenta el primer model d'Inserció laboral per a persones amb trastorn mental a Catalunya



Aquesta iniciativa s'emmarca en l'Estratègia per a la Inserció laboral de persones amb discapacitat o malaltia mental 2008 - 2010 impulsada pel Departament de Treball

Els departaments de Treball, Salut i Acció Social i Ciutadania acorden, juntament amb el sector, el desenvolupament del model a 3 territoris de Catalunya.
Girona, Sant Boi de Llobregat i Barcelona iniciaran una prova pilot d’inserció laboral d’aquestes persones a partir de l’octubre.
Sinergrup presenta el projecte: Bojos per la feina!

Divendres 1 d’octubre, el Departament de Treball va organitzar una jornada per presentar un nou Model d’Inserció Laboral per a les persones amb trastorn mental sever. L’acte tindrà lloc al Palau Centelles (Baixada de Sant Miquel, 8) i és obert als mitjans de comunicació. Aquesta iniciativa s’emmarca en l’Estratègia per a la Inserció laboral de persones amb discapacitat o malaltia mental 2008 – 2010 que va impulsar Treball l’any 2007.

L’any 2009, segons dades de l’Observatori de Treball (Font DASC), les persones amb malaltia mental, amb discapacitat reconeguda, són 53.492, i representen un 23,7% del total de persones amb discapacitat. Entre els anys 2006 i 2009 s’ha constatat un increment del trastorn mental dins la tipología de discapacitats. Cal destacar la incidència d’aquesta tipologia de discapacitat especialment en les dones, representen un 25,4% del total de persones amb discapacitat reconeguda.

Davant d’aquesta situació el Departament de Treball, en col·laboració amb el Departament de Salut i d’Acció Social i Ciutadania, ha volgut donar una especial rellevància a la necessitat d’un bon coneixement i d’una intervenció específica en persones amb malaltia mental donat l’increment progressiu del nombre de persones amb malaltia mental en edat laboral al llarg dels darrers anys.

Les bases del model han estat elaborades a partir d’una diagnosi participativa sobre la situació actual de l’inserció laboral d’aquest col.lectiu, que ha estat promogut per AMMFEINA, FECAFAMM, FORUM SALUT MENTAL, Coordinadora de Centres de Dia, Coordinadora de Tallers i Sinergrup i ha estat realitzat amb el suport técnic de la UAB, IGOP, Spora i la Fundació Pere Tarrés.

Aquest model permetrà l’aplicació i contrast en el territori d’una estratègia d’inserció laboral que implica la col·laboració estreta de tots els serveis (serveis de salut mental, serveis especialitzats en inserció laboral, Oficines de Treball, serveis socials,...) per tal d’aconseguir millors nivells d’accés i manteniment dels llocs de treball per part de persones que pateixen trastorns mentals.

La jornada fou inagurada per la directora general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball del Departament de Treball, Sara Berbel, i la directora general de l’ICASS, Carolina Homar. A continuació es va presentar el model d’Inserció Laboral per a les Persones amb Transtorn Mental Sever i el projecte pilot que es desenvoluparà a Catalunya.

Durant lla jornada es van exposar tres experiències singulars en l’àmbit de la inserció laboral de persones amb trastorn mental impulsades per l’Associació JOIA, l’Agrupació Allem i l’Associació Sinergrup.

Marta Xatruch, responsable de programes de Sinergrup, va presentar el projecte Bojos per la feina 2., en el marc dels programes innovadors, desenvolupats durant el període 2008 i 2009 i assenyalant alguns dels reptes de futur de les organitzacions per crear i mantenir llocs de treball per a persones amb trastorn mental.

A l’acte van assistir al voltant de 200 persones, totes elles vinculades a entitats d’integració socio-laboral de persones amb discpacitat i trastorn mental, així com de l’àmbit de salut.